Je wil iets, maar het lúkt gewoon niet zo lekker of voelt te groot. Stop met aanmodderen, doe het samen met mij in een 1 op 1 traject. Klik hier.

Maak je niet alles af? Prima! (echt).

Zucht niet langer. Want (let op, nu komt iets anders-dan-anders)….veel beginnen is veel fouten maken is veel niet afmaken. Prima. Applaus! Je hebt dus veel ideeën en grote plannen en dat is precies wat een homo creativus als jij en ik en al die andere tekenaars, illustratoren, vormgevers, schilders en kunstenaars nodig hebben.

Niet alles afmaken vervelend? Verlammend? Een valkuil? De vloek van creatieven? Daar ben ik het niet mee eens. Ik hoop dat Christa daar een beetje blij van wordt, want ze mailde me dat ze daar nogal mee zit. Met het weinig afmaken. Helemaal niet nodig. Want ik zie het als een deugd.

Vandaar: zucht niet langer. Blijf maken. Blijf niet af maken. Blijf fouten maken.

Het is de enige weg. Wacht. Ik maak er een infographic van:

 

 

Waarom jezelf als hongerige creatieveling beperken tot slechts één project als je er een heleboel kunt hebben? Het is net als een buffet van creatieve ideeën. Je mag verschillende smaken proeven en experimenteren met diverse ingrediënten. Wat maakt het uit dat je ze niet allemaal afmaakt/op eet? Het gaat om de creatieve reis en het proces. Je hoeft niet altijd af te sluiten met het toetje. Je mag zelfs halverwege voorgerecht het pand verlaten. Jij mag álles. Want soms begin je nou eenmaal aan een project en werkt het gewoon niet. Dat is rot, maar ook weer niet.

Zie je onafgemaakte projecten als beginsels. Experimenten. Onderzoek. Werkt het onvoldoende, dan zet je het project in de (vaak tamelijk diepe) Beginsel Kast. Of in het bovenmaatse Beginsel Archief. Je kunt ze later weer opvissen en een make-over geven of een nieuwe saus erover en het Beginsel omtoveren tot een beauty. Want er zit soms een exemplaar tussen die jou roept. "Hee, halloooo. Ik wil eruit. Met jou spelen en verder ontdekken. Ik wil afgerond worden." Vertrouw daarop. Vertrouw erop dat als je iets naast je neer legt en dat eigenlijk niet de bedoeling blijkt te zijn, het na een tijdje weer aanklopt bij jou. Dat het aangeeft dat het echt via jou de wereld in wil. Gemaakt wil worden.

Dat vertrouwen geeft mij rust. Ik heb mappen vol ideeën. Pagina's vol in notitieboeken. Half uitgewerkte projecten in plastic mapjes. Boeken die niet af zijn. Schilderijen die niet af zijn. Mijn Beginsel Archief puilt na een leven lang creatief zijn en nogal hongerig zijn uit. En gisteravond bij het niet in slaap kunnen vallen, klopten er onnodig veel ideeën en projecten aan. (Ja ze zijn nooit de lulligste om je hersenpan in te vliegen terwijl jij juist wil ontspannen.)

Te weinig projecten of ideeën hebben is zelden iets waarvoor iemand bij mij als creatives' mentor aanklopt. Wat wij als onprettig zien en ons zelfs terug kan houden, is het hebben van tevéél projecten of ideeën. En dat is niet nodig.

En misschien zwijgt een Beginsel van jou of mij voor eeuwig of zwijgen zelfs al je Beginsels voor eeuwig in die kast of dat archief en dat is óók goed. Want alle creatieve projecten zijn welkom. Ze zijn stuk voor stuk een kort -oké, soms ultrakort- avontuur waarbij jij je verbindt met je innerlijke creatieveling.

"Allemaal leuk en aardig Bien. Maar ik heb helemaal geen tijd om alles maar te beginnen en dan 90% niet af te maken," denk je wellicht. Snap ik. Iedere homo creativus heeft beperkte tijd en energie. Daarop ben ik geen uitzondering. En net zoals een kok hebben we misschien een miljoen recepten, maar slechts één fornuis. Wat er nu komt is geen advies om met oogkleppen op je creatieve leven in te richten. Maar als je meer focus wil, is dit mijn advies.

Besteed alleen jouw aandacht, je creatieve brein en tien vingers aan gerechten (nieuwe en bestaande projecten dus) waar je voelt dat er iets kriebelt in positieve zin. Die je (weer) roepen. Die je wat doen. Die je doet omdat jij het wil en je niet doet omdat anderen het ook doen of om je omgeving ermee te pleasen. Doe alleen hetgeen waarbij je smaakpapillen als het ware gaan tintelen.

"Nounou Bien," denk je wellicht, "Nu genoeg metaforen hoor. Buffetten, gerechten, smaakpapillen." 

Oké. Goed punt. Hier wat slot tips/inzichten zonder kokkerellen of buffetten. 

    1. Iets niet afmaken, ik herhaal het nog even, hoort net zo bij creatieven als iets wel afmaken. Dat geldt voor hobbytime, parttime en fulltime creatieven. Voor ons ons allemaal dus.
    2. Niet alles hoeft ook af. Niet alles is de moeite waard om af te maken. Soms maak je een fout en schat je het geweldige van iets vooraf verkeerd in. So be it. Zet er een punt achter. Maak daarna weer iets. En weer. Blijf maken! Dat is waar het om gaat.
    3. Regelmaat zorgt voor gewoonte en gewoonte is je vriend(in) als het gaat om dingen af krijgen. Maak iets dat hanteerbaar is voor je. Zitten grote schilderijen er even niet in, schilder dan elke dag een pagina in je schetsboek. Of verdeel die pagina in vier en doe maar één hokje ervan per dag.
    4. Merk het op als je denkt: Ik kan het eigenlijk ook (nog) niet. Veel te hoog gegrepen. Wat dacht ik wel niet?! Allemaal angst. Allemaal getetter van je inner critic. Hoort er allemaal bij, maar geen reden om iets niet af te maken.

Bedankt voor het lezen en leuk dat je er was. Heel benieuwd hoe jij vanaf nu omgaat met al je projecten en ideeën. Vond je het interessant? Deel het dan (vind ik geweldig) met een creatieve vriend(in) die overstroomt van de ideeën en projecten. Vind ik geweldig. Dank, dank, dank alvast.

Liefs en tot rap,

 

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom net zoals 1000+  tekenaars, kunstenaars, ontwerpers en illustratoren ook op mijn ere lijst en ontvang inspirerende mails (Friday Fun genaamd) over creativiteit, maken en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.